Foto

Realizam urmatoarele proceduri diagnostice

CORONAROGRAFIA

Coronarografia (angiocoronarografia) este o procedura diagnostica care utilizeaza razele X si o substanta de contrast in vederea vizualizarii anatomiei arterelor coronare si a eventualelor leziuni (stenoze, ocluzii). Reprezinta “standardul de aur” pentru explorarea bolii coronariene si aduce informatii decisive despre tratamentul necesar ulterior (medicamentos, interventional sau chirurgical).
Coronarografia se efectueaza in laboratorul de cateterism cardiac, special conceput, dotat cu un aparat de inalta performanta, numit angiograf.
Desi in majoritatea centrelor de cardiologie interventionala aceasta procedura presupune spitalizarea pacientului, adoptarea celor mai performante metode si utilizarea unor dispozitive medicale de cea mai buna calitate ne permite efectuarea procedurii in regim ambulator, fara internare, dar in conditii de maxima siguranta pentru pacient.
Coronarografia se efectueaza sub anestezie locala. In timpul procedurii pacientul ramane constient si poate comunica cu medicul. Dupa realizarea anesteziei locale, medicul va efectua la nivelul incheieturii mainii punctia arteriala. Pe aici se vor introduce catetere pe care se injecteaza substanta de contrast, ce permite opacifierea arterelor coronare si, respectiv, o buna vizualizare a fluxului sangvin in dinamica prin acestea la expunerea cu raze X. Imaginile se vizualizeaza pe un ecran si se stocheaza in format digital, putand fi ulterior revazute.
In mod obisnuit, realizarea unei coronarografii diagnostice dureaza aproximativ 10 minute.
Dupa realizarea coronarografiei diagnostice medicul va comunica rezultatul si va va informa asupra tratamentului corespunzator. Acesta poate consta in tratament medicamentos, in realizarea unei angioplastii, cu plasarea unuia sau mai multor stenturi, sau poate fi preferabil tratamentul chirurgical de by - pass aorto - coronarian.
Dupa procedura, se realizeaza compresiunea arterei folosite ca abord. Compresiunea exercitata este ferma, dar nu presupune un disconfort major pentru pacient.
In timpul si dupa procedura de angiocoronarografie si/sau stentare pot aparea unele incidente adverse, adica evenimente neasteptate secundare utilizarii medicamentatiei si instrumentarului medical.
Aceste evenimente apar extrem de rar. Compresia arterei la locul de punctie permite oprirea sangerarii. Deoarece noi folosim tehnica abordului transradial nu este necesara imobilizarea la pat a pacientului, acesta putandu-se mobiliza imediat dupa procedura.
Dintre acestea amintim:
- Alergia la substanta de contrast sau unele medicamente. IMPORTANT! Informati medicul despre eventualele reactii alergice din trecut si despre factorul cauzator.
- Aparitia de echimoze (vanatai) sau hematoame la locul de punctie. Sunt incidente relativ comune si tranzitorii.
- Infectie si durere la locul de punctie.
- Reactii cutanate.
- Infarctul miocardic acut
- Ruperea arterei.
- Accidentul vascular cerebral.
- Deces
Riscul de complicatii majore sau accidente severe este de aproximativ 1 la mie. Aceste riscuri vor fi discutate cu dumneavoastra inainte de procedura. In unitatea noastra am efectuat aproximativ 2000 de proceduri. Evenimentele adverse au fost: deces - 0%, infarct miocardic acut – 0%, accident vascular cerebral – 0%, insuficienta cardiaca acuta care a necesitat spitalizare – 0,0005% (1 pacient), hematom major la locul punctiei – 0%, durere majora la nivelul antebratului – 0.0015% (3 pacienti).

ARTERIOGRAFIA CEREBRALA

Examen radiologic ce permite vizualizarea directa a unei artere si a ramurilor sale si evidentierea eventualelor anomalii ale teritoriului pe care il iriga, prin injectarea intr-o artera a unui produs de contrast iodat.
Arteriografia este utilizata, in principal, pentru stabilirea diagnosticelor preoperatorii; ea da posibilitatea sa se prevada caracterul mai mult sau mai putin hemoragic al unor interventii, sa se precizeze amplasarea vaselor si a leziunilor lor si sa se obtina informatii importante cu privire la circulatia venelor si arterelor.
Angiografia cerebrala este cel mai frecvent folosit pentru a identifica sau pentru a confirma probleme cu vasele de sânge de la nivelul creierului.

ARTERIOGRAFIA MEMBRELOR INFERIOARE

Arteriografia membrului inferior consta in injectarea unei substante de contrast in artera afectata si urmarirea radiologica a modului in care aceasta substanta se deplaseaza spre periferie.
Aceasta permite vizualizarea anatomiei segmentului arterial investigat si evaluarea severitatii si intinderii afectarii arterei.

ARTERIOGRAFIA RENALA

Angiografia renală este utilizat pentru a detecta eventualele tumori sau leziuni ale arterei renale și hipertensiunea renală.
Arteriografia renala cu substractie digitala este o procedura care necesita cateterizare arteriala si are o incidenta scazuta a rezultatelor fals pozitive (5%) si fals negative (10%).